10 de gener 2007

Segones oportunitats

Bon dia.

Una eina posa en contacte, a través d'Internet, persones que tenen coses que no necessiten amb qui les vol reutilitzar. Compta amb gairebé tres milions de membres agrupats per localitats d'uns 50 països.

L'objectiu de Freecycle és evitar que coses encara útils acabin als abocadors i funciona a través de llistes de correu organitzades per localitat.

Així, a l'Estat espanyol hi ha més de 250 usuaris repartits en deu grups que reutilitzen a València, Alhama de Murcia, Aljarafe (Sevilla), Donosti, Fuengirola, Madrid, Rota, Torrevieja, Vigo i Vitòria. Freecycle és un moviment internacional fundat a Tucson (Arizona, EUA) l'1 de maig del 2003.

Avui el portal suma més de 3.900 comunitats en les quals participen gairebé tres milions de membres.

Mitjançant la utilització de les coses ja existents en el nostre món, reduïm el consumisme, es fabriquen menys articles i minimitzem l'impacte dels abocadors sobre la terra. Un altre avantatge d'utilitzar Freecycle és que ens anima "a ajudar la comunitat local al mateix temps" que ens desfem de coses que ja no volem.

Per participar, l'usuari ha de registrar-se en el grup de la seva localitat o -si no existeix- crear un de nou.

Només necessita un compte de correu electrònic.

Una vegada registrat, podrà enviar a tots els participants de la seva comunitat un missatge oferint alguna cosa i, al seu torn, cada vegada que algú ofereixi un objecte nou, rebrà un missatge d'avís que podrà contestar.

Els principals requisits de la iniciativa estan resumits en el lema "Fes-ho gratuït, legal i apte per a totes les edats". Els membres poden enviar missatges tant oferint alguna cosa com sol·licitant-ne.

Quan algú troba el que necessita, es posa en contacte amb l'anunciant i acorden el lloc on lliurar l'objecte.

Tot va començar quan Deron Beal va enviar un missatge a uns 40 amics. Ell treballava en una petita organització que proveeïx serveis de reciclatge a negocis de Tucson. Aquest missatge va ser el primer pas del que després seria l'ONG Freecycle Network, una xarxa que s'estendria a uns 50 països.

El projecte, al qual ja anomenen "l'eBay gratuït i ecològic", també anima els usuaris a donar específicament els objectes que les ONG puguin necessitar. Una altra iniciativa semblant -encara que més reduïda- és Liquidación.

Es va engegar durant "el corralito" argentí. Després que la corrupció acabés amb totes les seves pertinences i expectatives, un grup de cartroners dels suburbis argentins va decidir guanyar-se la vida venent "l'única cosa que no els van poder treure": les escombraries i els somnis".

I és que malgrat les dificultats un s’adona que ningú és perfecte.

*Article recollit de Canal Solidari

1 comentari:

Anònim ha dit...

Ànims pel judici Noemie.
Els que volen tapar la boca es tapen els seus propis ulls.

Arxiu del blog