11 de gener 2008

Si no tens pa, menja croissants

Mentre la majoria de mortals estem fent mans i mànigues per mirar de tirar endavant a empentes i rodolons amb l’economia malmesa del mes de gener- i els mesos que vindran- la primera reunió de cònsols de l’any - i del mandat- ens escup a la cara un augment salarial en tota regla.

Bé. Si hem de ser del tot honestos, el que s’ha fet és permetre l’ampliació per dalt de la forquilla salarial perquè els cònsols de cada parròquia decideixin en quina mesura s’apugen el sou, si és que volen fer-ho.

Lògicament l’oposició de tots els comuns ha mostrat la seva disconformitat amb la decisió. Tot i que caldria veure què farien ells en cas d’haver guanyat les eleccions.

Però fet aquest apunt, val a dir, que crec que els cònsols haurien de cobrar més diners. I ho dic de debó. Cobren poc.

Si tenim en compte la responsabilitat que assumeixen al capdavant d’una corporació local, i de la feina que això els genera, penso que el seu sou hauria d’estar en consonància amb el pes que assumeixen amb el càrrec.

Ja ha quedat enrere l’època en que al “sinyor cònsol” només se’l veia per casa comuna els dies de consell de comú i per la festa major – i poca cosa més -, com també ha quedat enrere aquella època en que només podien fer política aquells andorrans amb prou diners com per poder perdre el temps en afers públics.

Si tothom ha de poder treballar pel poble, també ha de poder viure-hi. Sembla just vist així, no?

I sovint - no caldrà que recordem ara el sou d’altres directors de parapúbliques, secretaris d’Estat o assessors diversos- els cònsols no són precisament qui més diners treuen de les arques públiques.

Així doncs, proposaria un augment en tota regla del sou de cònsol, però amb ell també l’assumpció de tot un seguit de responsabilitats que ara, sembla que queden diluïdes en alguns indrets.

Com que no es barregessin els afers privats i públics dels mandataris, que també sabem que hi ha qui conjuga molt bé els interessos familiars amb els comunals.

Un bon sou, sí, però un únic sou.

Una vegada més seria convenient fer extensiva a tota la classe política allò de la declaració de béns personals abans i després d’ocupar un càrrec públic.

Més que res per saber si l’ordinador el tenien abans o després d’assumir la feina. I qui diu l’ordinador posa-hi uns terrenys permutats, uns permisos d’obres, un camí asfaltat o qualsevol altra cosa digna de sospita.

El problema de tot plegat no és ni l’ordinador, ni el rellotge, ni el sobresou, ni tan sols l’augment salarial per sobre de l’IPC en una Andorra on molts dels ciutadans són poc més que mileuristes, no han vist la paga doble ni tampoc l’increment de l’IPC en les seves nòmines.

El problema, una vegada més, és la manca de consideració envers els altres, els governats, a qui s’ha de rendir comptes al cap i a la fi.

Perquè massa sovint aquestes actituds recorden Maria Antonieta, que davant el poble afamat deia “si no poden menjar pa que mengin croissants”, i així li va anar.

Que va perdre el cap, en tota l’extensió de la paraula.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Nicolas Sarkozy souhaite au nom de la "transparence" que le salaire du président de la République, appelé à être augmenté, soit fixé par la loi comme pour le Premier ministre et les membres du gouvernement. ".
Une note interne de l'Elysée, révélée par l'hebdomadaire Profession politique, recommande d'augmenter le salaire du chef de l'Etat de 101.488 à 240.000 euros par an afin de l'aligner sur le traitement du Premier ministre et de le mettre au niveau de ses homologues étrangers. Le salaire mensuel du chef de l'Etat serait ainsi revalorisé de 140%, de 8.300 à 20.000 euros bruts.

"Etre président de la République, être chef de l'Etat, c'est une responsabilité considérable. Je trouve tout à fait normal que le président de la République ait une rémunération comparable à ce qui est celle du chef du gouvernement et des chefs d'Etat des pays européens", a estimé J.F Copé.

"les Français peuvent tout à fait pleinement comprendre ce que veut dire exercer des responsabilités de chef de l'Etat et avoir une rémunération qui corresponde à ces responsabilités".

ROSAE

Anònim ha dit...

Per mi, els cònsols i el cap de Govern haurien de ser els que més cobren. Haurien de cobrar molt, que per això tenen una feina de tanta responsabilitat. Perquè els que manen haurien de ser els millors de cada classe, que ara són al sector privat.

I amb el que comentes, ja està tot dit

Anònim ha dit...

Hola,

No sabia que hi havia un projecte de trobada de blocaires del Pirineu. Me n’he assabentat a través del Víctor Pàmies (vpamies.blogspot.com) i em sembla una molt bona idea.

Que m’hi apunto, vaja, i que m’ofereixo per col•laborar en el que faci falta

Alguna novetat?

Anònim ha dit...

Això de la trobada te bona pinta, però m'agradaría saber alguna cosa més.

Arxiu del blog