11 de maig 2009

La primera pedra

Quins animals representen els quatre evangelistes? Qui eren els sodomites? Perquè tenia Job tanta paciència?

Preguntes sense massa dificultat per a qualsevol que tingui més de 50 anys o hagi anat a catequesi. El cert però, és que cada vegada més es perd la cultura religiosa. La que- ens agradi o no- forma part del nostre pòsit cultural.

Més enllà de les respostes de Trivial, vivim en una societat marcada per la cultura cristiana i això implica que sense uns coneixements mínims es fa difícil entendre Bach en tota la seva complexitat o captar en profunditat l’essència de l’art romànic.

Avui, molts professors mostren la seva inquietud per la manca de coneixements de religió que hi ha entre els joves, deguda -només en part- al corrent laic que ha restat fidels a les matèries que tracten els orígens del cristianisme.

Perquè una cosa és el laïcisme i una altra de molt diferent la ignorància sobre aspectes de cultura general imprescindibles per comprendre molts perquès de la nostra societat.
Aquesta falta de base afecta les possibilitats d'aprendre algunes èpoques i obres, perquè és necessari conèixer la història religiosa com qualsevol altre fet cultural.

Per què molts pares que són ateus o agnòstics no expliquen als seus fills els trets del cristianisme, simplement des del punt de vista històric i tradicional?

Està molt bé treure la doctrina de la vida diària, però en l’intent de respectar totes les creences no hauríem d’oblidar allò que d’una manera o una altra ens ha fet ser com som.
Perquè Pinotxo, no va ser el primer en viatjar dins la panxa d’una balena.

2 comentaris:

ury ha dit...

Tota la raó. Conec nois que es pensen que Satanàs només és un personatge de "Bola de drac".

I quantes pintures resulten del tot inexcrutables, sense saber de sants, profetes o verges!

Ës un dèficit escandalós. Com si els 2.000 anys de cristianisme i els noséquants de tradició jueva es poguessin esborrar així com així...

Puigmalet ha dit...

Salvador Alsius, al llibre Hem perdut l'oremus, va tractar aquesta qüestió. La Campana ja en porta sis edicions, o sigui que l'obra sembla que era necessària...

Arxiu del blog