07 de gener 2010

Tu Sumes

Quan respirem Aire Contaminat per Fum de Tabac som fumadors i fumadores passius.

El fum de tabac conté més de 4.000 substàncies químiques en forma de partícules i gasos, i molts d'aquests gasos tòxics es presenten en majors concentracions en aquest fum, ja que no passen pel filtre.

El tabaquisme passiu és la tercera causa de mortalitat previsible als països desenvolupats per darrere del tabaquisme i l'alcoholisme.

No hi ha un nivell "segur" d'exposició a l’Aire Contaminat per Fum de Tabac.

El fum que respirem d’una sola cigarreta equival a 5 vegades la contaminació ambiental que inhalem en un dia sencer.

Els fumadors passius tenen més probabilitats que els no fumadors de patir càncer de pulmó i de fosses nasals, malalties cardiovasculars (infarts, problemes circulatoris), infeccions respiratòries freqüents, bronquitis crònica, i asma (molt freqüent en fills de fumadors).

Una persona adulta pot decidir sobre la seva salut, però no pot perjudicar la dels qui l’envolten, sobretot si són infants i embarassades.

No és, per tant, un problema de llibertats individuals, com pretenen les indústries tabaqueres, sinó de salut pública. La prohibició del consum de tabac en els llocs de treball s'ha de concebre com un acte de protecció de la salut de tots els treballadors, i això inclou els del sector de la restauració i la seva clientela.

El consum de tabac constitueix un dels principals problemes per a la salut pública, per això hi ha la necessitat d’implementar mesures dirigides a la prevenció, limitar l'oferta i demanda, i regular la seva publicitat, així com la promoció i el patrocini. Aquestes mesures s'han d'adequar a l'Estratègia Europea per al Control del Tabaquisme i al Conveni Marc de l’OMS pel Control del Tabac, text que Andorra – malgrat pertànyer a l’OMS- encara no ha ratificat.

El Punt 2 de l’article 58 del Capítol II, corresponent al Procediment Legislatiu de la Constitució Andorrana, diu: “Una desena part del cens electoral nacional pot presentar proposicions de Llei al Consell General”.

És per aquest motiu, que davant la manca d’iniciativa dels partits polítics representats al Consell General, com a ciutadania volem que es reguli de forma efectiva l’ús del tabac en els espais públics tancats per tal de garantir la protecció de la salut, tal i com recull l’article 30 del Capitol V de la Constitució.

I és per aquest motiu que et demanem la teva signatura, per tal que el teu vot sumi en aquesta campanya ciutadana.

9 comentaris:

Mari Carmen ha dit...

Molt bona iniciativa, gràcies per pensar en els que mai hem fumat però ens veiem obligats a fumar cada dia...

Claude Benet ha dit...

Molt bona iniciativa, Noemi, com què, a vegades (o sovint) les bones iniciatives sorgeixen le la ciutadania.

silvia ha dit...

Felicitats per l'eslogan "TU SUMES"!!

Anònim ha dit...

Felicitats per la iniciativa!!
Una vegada més la iniciativa popular va per davant de la iniciativa dels polítics.
Podem signar els residents?

Salutacions Noe!
Alexandra Saz

Ningú és Perfecte ha dit...

Moltes gràcies a tot@s!
Junts és possible, que dieun.
:)

I sí, les signatures dels residents també són benvingudes.

A veure si l'aire ara farà distincions per nacionalitat ;)

Marc ha dit...

Molt bé!

I el que fumi que vagi al carrer, i si te fred que s'abrigui!

Vinc de Londres i "osti" quin gust arribar a casa sense olor, perdó, volia dir, pudor de fum!!!

Anònim ha dit...

Molt bé! per fi algú diu alguna cosaa andorra contra el tabac!!! jo sóc asmàtica i porto un mes sense poder anar a un bar o cafeteria per no posar-me pitxor, no tinc dret a sortir de casa?
i als llocs on deixin fumar q obliguin a posar extractors potents perquè no s'ofeguin els fumadors!! :)

Nivaira ha dit...

em sembla molt valent i democràtic. Aquesta iniciativa dóna la oportunitat de fer sentir la veu dels ciutadans i de poder participar activament en política en una qüestió tan fonamental com aquesta. espero que els que puguin pronunciar-se signin a favor i que no sigui la última vegada que es posa en marxa aquest mecanisme per millorar les coses, la qualitat de vida, la salut i el benestar dels ciutadans. l'enhorabona

Bua ha dit...

Des de les Illes Balears, tot el meu ànim per aquesta iniciativa.
Llàstima que encara hi hagi fum per tots els locals.

Arxiu del blog