29 d’octubre 2007

Castanyes i Carbasses




Ja hem canviat l’hora dels rellotges i des d’avui ens retrobem amb les tardes fosques d’hivern. Hem deixat enrere la Fira d’Andorra la Vella altre cop plena de cotxes, gentada i fins i tot d’un ruc exprés, i els nens – altre cop- tenen vacances a l’escola.

Comencem la setmana de Tots Sants. Setmana de castanyes i panellets per als més tradicionals i de carbasses de Halloween pels més globalitzats.

En qualsevol cas – si el fred acompanya- el Nazario continuarà despatxant paperines de castanyes calentes a la Plaça Rebés i a la Rotonda, i pagarem a preu d’or el panellet de pinyons, que diguin el que diguin les modes és el que més ens agrada, i de carrer.

Els nens, mentre els expliquem això de la castanyada i omplim els cementiris de flors grogues, creuran que celebrem el dia de la marmota, i als esplais on els tancarem aquests dies a manca d’escola, li foradaran la pell a la carbassa per fer-li ulls i boca i esperar la nit dels difunts a l’americana.

Així, el fred de la mà de la tardor es va instal·lant a poc a poc -però sense pietat- pels carrers i va emblanquinant les muntanyes, mentre els més fredolics comptem els dies que falten per a què les comunitats de veïns obrin l’aixeta de la calefacció que ens permeti oblidar les inclemències del temps quan arribem a casa nostra.

Dies de primers refredats, de vacunes contra la grip, de posar al dia la roba d’hivern, de comprar guants i de quedar-se a casa amb una flassada als peus.

Molts, ens mirem aquests dies les muntanyes esperant veure com creix el polsim fins omplir-ho tot de neu.

Al Pas de la Casa ja fa dies que funcionen els canons, i els experts en climatologia ja han tranquil·litzat les estacions amb promeses gairebé científiques d’un hivern blanc.

El canvi climàtic no està previst que s’accentuï durant la temporada 2007-2008.

I és que segons explica avui Frederic Menescal al Periódico de Catalunya:” El canvi climàtic va prenent cos i és ara quan el Govern ha aprovat una partida de 150.000 euros per valorar la repercussió que tindrà sobre el turisme a Catalunya. Les perspectives no poden ser més negatives per al negoci més important del Principat de Catalunya. Es preveu: menys platges, escassetat d'aigua, augment de la calor, pluges torrencials, inundacions i èpoques de sequera, baixaran els gruixos de neu i adéu a piscines i camps de golf.”

Nosaltres, no em farem cas de l’Apocalipsi si aquest any neva.

Ens passa com amb el futbol, que només hi ha crisi quan l’equip perd, i així anem fent, perquè com diu el cosí d’un polític veí, tampoc no hi ha per tant.

Els ciutadans només podem que tenir cura de la gestió que en fem nosaltres dels recursos, exigir als polítics que siguin com a mínim tant curosos com nosaltres i fer-nos una crema de carbassa amb crostonets de pa torrat per fer passar el fred i reconvertir la invasió cultural en una tradició més.

Si més no mentre desgranem castanyes a la vora del foc i pensem en els difunts de casa.
Com si no els tinguéssim presents cada dia.

5 comentaris:

Ningú és Perfecte ha dit...

CREMA DE CARBASSA

PER 4 PERSONES
1/2 carbassa
1 porro
4 patates
1 raig d'oli d'oliva

Trinxar carbassa, porro i patata i sofregir lleugerament en l'oli d'oliva.

Cobrir de brou.

Fer coure en l'olla exprés cinc minuts.(en una olla convencional, coure fins que quedi tendra la patata)

Triturar amb el braç elèctric i servir amb crostonets de pa torrat, formatge ratllat o un rajolí de crema de llet.

Anònim ha dit...

Noe, fa temps ens vam coneixer, quan jo treballava a Andorra i cobriem rodes de premsa junts. Ara, segueixo el teu blog diariament!
Felicitats!

iona76 ha dit...

Gràcies per la recepta!
I gràcies per traslladar-me a l'entrada del fred del pirineu... com enyoro veure nevar...

Ningú és Perfecte ha dit...

Knack, moltes gràcies. Dona'm més pistes.

Iona, prova-la! ja veuràs que surt molt bona. Ja t'avisaré quan nevi, i així pugeu a ensenyar-li la neu a la Lola.

iona76 ha dit...

FET!!!
Espero notícies doncs!
i ja t'explicaré com va la crema de carbassa...

Arxiu del blog