22 d’octubre 2008

La Suïssa dels Pirineus

Suïssa està de moda. Si més no al Ministeri de Finances. Una terra rica, verda i civilitzada...i plena de túnels.

En la qual s’ha preservat l’autonomia dels cantons, on els bancs tenen solvència mundial, on malgrat viure al marge de la llei, conviuen en el si de la Unió Europea sense gaires entrebancs.

Coneguts per la neu, els rellotges i el formatge, - si em perdoneu la punta d'ironia- si fa o no fa com Andorra.

Neutrals, sí, però amb una societat educada en el civisme i el servei a la comunitat.

Però res de tot això, sembla, no ha estat el que ha cridat l’atenció de Ferran Mirapeix, qui ha vist en el petit país europeu un model de finançament pel gruyère de túnels que ha projectat l’estat.

El titular de finances defensa que visitants i residents paguin un fix anual per poder utilitzar les obres que es paguin en concessió un cop estiguin en funcionament.

Amb aquesta mesura, els turistes haurien de pagar una vinyeta d’entre 10 i 20 euros a la seva entrada al país per poder circular lliurement pels túnels i carreteres andorranes, i els nacionals haurien de pagar el cànon amb l’impost de circulació.

Fet i fet, tal i com passa a Suïssa, on es paga a l’entrada del país t’hi estiguis dues hores, o sis mesos.

Diu Mirapeix, que aquesta idea és tota seva. Que no s’aplicarà en aquesta legislatura i que dependrà del pròxim executiu decidir el model de peatges i de pagament de les infrastructures viàries.

Mentrestant, anem restant diferencial de cara al turista, si no és que algun comerciant espavilat paga el peatge després d’un determinat valor de compra.

5 comentaris:

Miquel Calsina Gordi ha dit...

Quantes vinyetes hem de vendre per recuperar 1.045 milions de euros ?

No, no ens hem tornat bojos.
Es que senzillament, som "idiotes".

Anònim ha dit...

No Miquel, no s'han tornat bojos. caldria mirar quin tipus de sucre es posen al café. M'imagino que deu ser aquell que els proporciona el Sucrero de Sant Julià.

S'hauria de fer un control anti doping a la sortida de les reunions del govern.

Salvador ha dit...

Tots pagant la vinyeta a la frontera. I després aquesta colla de genis diran que volen disminuir les cues.

Noemí, completament d'acord però Suïssa no forma part de la Unió Europea. I potser una mica fort això de que viuen al marge de la llei. Si ens ho mirem d'aquesta manera, a Andorra també, però jo no em considero un delinqüent.

Isidre Escorihuela ha dit...

Tampoc cal idealitzar tant a Suïssa...Els hi podríem preguntar als immigrants que tal hi estan.... I als francesos fronteres que cada dia els hi agradi o no han de tornar a casa seva...
I que voleu que us digui als turistes que entressin al País no estaria gens malament que paguessin una taxa. A França dormis a on dormis; hotel de 5 estrelles o al càmping municipal de torn et fan pagar una taxa de sojorn. Potser que ens anem possant les piles.

Anònim ha dit...

Estic d'acord amb la taxa de pernoctació. El problema seria com controlar la repercusió i la liquidació per parts del hotelers i dels gestors immobiliaris d'apartaments, col.lectius als quals la paraula control provoca urticàries.

Cal tenir en compte que la majoria de visitants són els típics domingueros que estan de vacances a prop i venen a passar el dia amb el bocata ja preparat, a tocar la pera, a no pagar el ticket de zona blava, a no comprar, a fer bulto i molestar. A aquests se'ls hauria de cobrar el doble.

Ens està sortint molt car el circ que tenim.

Arxiu del blog