05 de març 2010

Terra de Sumol

Portugal és una d’aquelles assignatures pendents d’Andorra. Encara que per a molts ni tan sols entri en l’itinerari curricular. Potser és aquest el problema, que durant molts anys els portuguesos no eren més que mà d’obra barata, prescindible i segregada de l’andorranitat més rància i nostrada.

Amb el temps, però, molts d’aquests portuguesos s’han integrat al país, parlen català, tenen la seva empresa i voten en els comicis. Per tant, són tant andorrans com aquells a qui tant els pesa haver deixat obertes les portes de la nacionalització.

Molts però, viuen en petites comunitats tancades i fan poble a ciutats com Encamp, on les francesinhas, els bolos d’arròs o les janeires ja formen part del paisatge quotidià.

A l’autobús escoltes joves que conjuguen sense problema el català, el castellà, el francès i el portuguès, i a molts establiments comercials ja és llengua franca.

Mentre la realitat s’entesta en dir-nos que això és casa seva i que no ho és més perquè no hem estat a l’alçada de les circumstàncies, el govern desautoritza la publicació del LusoJornal, mentre que estén la catifa vermella per rebre el president dels portuguesos.

Una d’aquelles contradiccions tant nostres.

Arxiu del blog